Na het ontwikkelen van de conceptkerndoelen voor het leergebied burgerschap worden deze beproefd op bruikbaarheid in de praktijk. Tijdens deze periode verzamelen we gegevens en ervaringen op een systematische manier. De opbrengsten van de fase van beproeven verwerken we vervolgens in de conceptkerndoelen.
Stap 1. Bijwonen van één regiobijeenkomst
In september en oktober 2024 organiseerden we 6 regiobijeenkomsten door heel Nederland. Tijdens deze regiobijeenkomsten hebben we de conceptkerndoelen burgerschap en het bijbehorende addendum toegelicht. Vervolgens gingen we met elkaar in gesprek over de conceptkerndoelen.
Stap 2. Aan de slag op school: de praktijkopdracht
Na de bijeenkomst gingen de scholen aan de slag met een praktijkopdracht. Hiervoor gingen collega’s uit vakgroepen of teams in gesprek over de conceptkerndoelen. Voor de praktijkopdracht kreeg je ook tips en materialen mee zodat het gesprek goed op school te voeren was. Deze bevindingen zijn vastgelegd en werden digitaal teruggekoppeld aan SLO.
Stap 3. SLO verzamelt en analyseert de uitkomsten van de praktijkopdrachten
Momenteel zitten we in deze fase. We bekijken en wegen alle feedback op de conceptkerndoelen zorgvuldig. Het resultaat van deze analyse gebruiken we om de set conceptkerndoelen aan te scherpen en een definitieve set conceptkerndoelen op te leveren. Naar verwachting zal dit zomer 2025 zijn.
Stap 4. Aanbieden conceptkerndoelen aan OCW voor vastlegging in de wet
Als eindproduct van deze fase bieden we de kerndoelen als definitieve set conceptdoelen aan bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Het ministerie van OCW doorloopt vervolgens een traject om de kerndoelen in de wet vast te leggen, op welke wijze de kerndoelen worden geïmplementeerd en dus de scholen er in de onderwijspraktijk mee gaan werken. Daarna gelden de kerndoelen voor alle leerlingen en scholen in het primair onderwijs, de onderbouw van het voortgezet onderwijs en het (voortgezet) speciaal onderwijs.