Doe mee met de fase van beproeven voor de leergebieden burgerschap en digitale geletterdheid

Veel scholen gingen de afgelopen jaren aan de slag met de leergebieden burgerschap en digitale geletterdheid. Maar er waren nog geen kerndoelen. Het was daardoor niet duidelijk wat leerlingen hiervoor moeten leren. Daarom is het zo belangrijk dat er ook voor deze leergebieden kerndoelen komen voor zowel het primair onderwijs, onderbouw voortgezet onderwijs als het (voortgezet) speciaal onderwijs.

Woensdag 6 maart 2024 was een belangrijke dag voor het onderwijs: demissionair minister Mariëlle Paul nam de eerste conceptkerndoelen burgerschap en digitale geletterdheid in ontvangst. Stap één in het actualisatieproces voor deze leergebieden is daarmee gezet.

Nu breekt de volgende fase aan: de fase van beproeven. In deze fase staat het beproeven van de verwachte bruikbaarheid van de conceptkerndoelen in de onderwijspraktijk centraal. SLO zoekt vanaf september 2024 leraren, schoolleiders, coördinatoren en beleidsmedewerkers die affiniteit hebben met het leergebied burgerschap en digitale geletterdheid en mee willen doen aan de fase van beproeven.

Doe mee en geef jouw interesse nu door via [email protected].

Wat kun je verwachten tijdens de fase van beproeven?
Als je meedoet kom je meer te weten over de conceptkerndoelen, ga je in gesprek over de verwachte bruikbaarheid in de onderwijspraktijk en kun je aan de hand van een vragenlijst jouw mening geven. Samen met drie collega’s (het liefst één schoolleider, één collega voor burgerschap en één collega voor digitale geletterdheid) bezoek je in het najaar een van de regiobijeenkomsten bij jou in de buurt. Daarna ga je samen met betrokken collega's aan de slag met een praktijkopdracht op school.

SLO verzamelt, weegt en verwerkt na regiobijeenkomsten en uitwerking van de praktijkopdrachten alle feedback. Vervolgens kijken we of er verscherping of verduidelijking van de conceptkerndoelen nodig is, voordat ze in de wet worden vastgelegd.

Maak jouw interesse nu bekend en stuur een e-mail
Weet je nu al dat je met jouw school mee wil doen? Laat het ons weten en stuur een e-mail naar [email protected]. Vermeld in de e-mail je naam, functie, e-mailadres en de naam en plaats van de school.

Meer informatie
Binnenkort maken we meer bekend o.a. de data & locatie van de regiobijeenkomsten (najaar 2024), hoe scholen concreet mee kunnen doen en wat de selectiecriteria zijn. Natuurlijk sturen we jou, als je jouw interesse hebt doorgegeven, t.z.t. een e-mail met meer informatie over o.a. het inschrijven.

Wil je nu al meer weten over de conceptkerndoelen?


wil je dit delen?

blijf op de hoogte

Altijd als eerste op de hoogte van de laatste ontwikkelingen? Meld je dan aan voor onze automatische updates. Je ontvangt dan een mail als wij een nieuwsbericht plaatsen.

Aanmelden updates

* zijn verplicht
Leergebieden