De kerndoelen zijn ontwikkeld door experts met specifieke kennis van de Nederlandse Gebarentaal en ervaring met de doelgroep. SLO heeft twee experts van Sprong Vooruit gevraagd om de kerndoelen te ontwikkelen, onder regie van SLO-curriculumexperts.
Naast de experts van Sprong Vooruit is een advieskring ingericht met leraren en experts vanuit het onderwijsveld. Met brede kennis over de verschillende doelgroepen is door de advieskring feedback gegeven op (tussen)producten en specifieke expertise ingebracht om de kerndoelen Nederlandse Gebarentaal relevant, bruikbaar en haalbaar te maken voor leerlingen in het so en vso. Ook zijn relevante netwerken en organisaties geraadpleegd.
Met de oplevering van deze kerndoelen Nederlandse Gebarentaal (definitief concept) bereiken we een belangrijke mijlpaal in het cluster 2 onderwijs voor dove en slechthorende leerlingen in het speciaal onderwijs (so) en voortgezet speciaal onderwijs (vso). Voor het so zijn de kerndoelen geactualiseerd en voor het vso zijn voor het eerst kerndoelen Nederlandse Gebarentaal ontwikkeld. De laatste formele stap is het vaststellen in wet- en regelgeving. Het ministerie van OCW besluit wanneer de kerndoelen worden ingevoerd en alle scholen eraan gehouden zijn.
Voor de kwaliteit van het onderwijs is meer nodig dan een landelijk curriculum. Kerndoelen zijn een belangrijke voorwaarde, maar geen garantie op goed onderwijs. De werkelijke kwaliteit van het onderwijs krijgt vorm in de school. Voor een goede vertaalslag van doelen naar onderwijsactiviteiten, didactiek en toetsing zijn leraren en schoolleiders cruciaal. Zij weten waar hun leerlingen staan, wat zij nodig hebben om de doelen te bereiken en welke aanpak effectief is.